cest la vie
Persoonlijk

Talenknobbel

Taal.. Ik denk dat iedereen wel graag meerdere talen zou willen spreken. Hoe komt het toch dat het zo lastig is om een nieuwe taal te leren, althans voor mij wel. Je raad het al, dit is dus geen blog over mijn talenknobbel. Eerder over het feit dat deze bij mij ontbreekt.

Talenknobbel (even gegoogled) is een term die wordt gebruikt voor iemand die veel talen spreekt en deze talen ook goed spreekt. Nu kom ik zelf niet verder dan Nederlands (mijn moedertaal..), Engels en een enkel woordje Frans en Duits. Nu ken ik wel een paar talenwonders. Bijvoorbeeld de buurvrouw van mijn tante Elly, zij kan geloof ik 7 talen (Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Duits, Russisch, Nederlands) vloeiend schrijven en spreken.. Pfoe en ze doet er eigenlijk verder niet eens iets mee (?!). En een goede vriendin van mij is ook heel goed in taal. Ik was heel erg blij dat zij, tijdens onze road-trip door Frankrijk en Spanje, Frans EN Spaans kan spreken. In de afgelegen gebieden spreekt namelijk niemand Engels en we zijn wel een aantal keer de weg kwijt geweest.. Geef mij wat van die talenknobbels! Merci beaucoup.

Sinds twee weken heb ik een nieuwe Belgische, Franstalige collega. Toevallig ook nog mijn naamgenootje, ook een Laura. Alleen spreek je het in het Frans uit als “Lora”.  Wij communiceren nu voornamelijk in het Engels. Dit leek mij een goed moment om weer eens wat aandacht te besteden aan mijn Frans. Ik heb de app “Duolingo” weer opnieuw gedownload en ben vanochtend de hele ochtend met die app bezig geweest! Het is zo leuk om een nieuwe taal te leren (en ook lastig!). Gelukkig heb ik vroeger wel Frans gehad op de middelbare school en ga ik nu best snel door de basis heen. Wat het leuke is, is dat ik dan met mijn collega kan oefenen in plaats van alleen met de app. Ik denk dat als je een nieuwe taal wil leren, dat het vooral belangrijk is dat je het probeert te spreken. Als je fouten maakt, kunnen anderen je corrigeren. Als je het niet probeert, dan zul je het ook niet leren. Goed, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Ik geloof ook niet dat het zo is dat er ook echt een talenknobbel bestaat. Wel denk ik dat de een sneller in staat is om een nieuwe taal te leren dan de ander. Ik heb altijd al meer moeite moeten doen met leren, maar het is me altijd wel gelukt door er veel energie in te steken. Een van mijn oppaskindjes zal (voorspel ik) later wel goed zijn in taal. Zijn vader is een Fransman, zijn moeder Engels en hij groeit op in Nederland. Dan ben je al drie-talig opgevoed en zal het ook makkelijker zijn om er bijvoorbeeld Duits, Spaans en Italiaans bij te leren.

Zelf wil ik het liefst Frans, Spaans en Italiaans heel graag leren. Duits lijkt me ook wel handig, maar die taal vind ik echt wel veel minder mooi klinken. Mijn moeder en zusje zijn beide bezig om Spaans onder de knie te krijgen. Ik ben er nog niet aan toegekomen en denk dat ik de komende maanden mij ga richten op Frans, aangezien ik en mijn collega Laura allebei een contract hebben voor 4 maanden. Zij wil graag Nederlands leren, dus hopelijk kunnen we elkaar wat bijleren de komende maanden.

Hebben jullie een “talenknobbel”? Welke talen spreken jullie en welke taal/talen zou je graag nog willen leren?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ysanne juli 12, 2015 at 4:51 pm

  Hah ja ik was ook nooit echt van de talen. Ik ben héél slecht in Duits, maar Frans was ook nooit echt helemaal mijn ding. Engels daarentegen gaat prima, maar dat komt denk ik ook omdat ik al vanaf 4 jarige leeftijd bij een vriendinnetje kwam die Engels is. Anyway, leuk stuk, zo’n app lijkt me heel handig!

  • Laura Shanna
   Reply Laura Shanna juli 13, 2015 at 9:39 pm

   Dank je :) Nee talen zijn ook niet echt “mijn ding”, ik ben denk ik ook te bang om fouten te maken en daardoor denk je ook te veel na bij wat je zegt. Mijn woordenschat is ook niet zo groot dus dan moet je steeds nadenken wat het woord in de andere taal ook alweer is. Ach misschien komt die talenknobbel nog een keer aanwaaien 😛

 • Reply Dina juli 13, 2015 at 11:55 am

  Aah ik zou het ook zo fijn vinden als ik meerdere talen vloeiend zou spreken. Wat tof dat jouw buurvrouw zoveel talen spreekt. Ik merk wel altijd dat ik een nieuwe taal heel snel oppik en dat ik veel dingen eigenlijk heel makkelijk uit de context kan opmaken. Russisch zou ik wel graag willen leren spreken. Ik spreek Nederlands (moedertaal) en Duits (tweede moedertaal), verder versta ik Fries en Engels prima, maar om nu te zeggen dat ik de talen écht spreek… nee.

  • Laura Shanna
   Reply Laura Shanna juli 13, 2015 at 9:41 pm

   Oh lijkt me zo fijn om in ieder geval twee talen vloeiend te kunnen spreken! Ik kan Duits vaak wel verstaan, maar geen idee wat ik dan terug moet zeggen. Je Engels en je Fries zijn vast beter dan je van jezelf denkt!

 • Reply Anne-Sterre juli 20, 2015 at 8:07 pm

  Het lijkt me heerlijk om mijzelf te kunnen uiten in veel verschillende talen, ik kom ook niet veel verder dan Nederlands, Engels, Duits en een heel klein beetje Frans/Spaans/Italiaans. Het zou een stuk makkelijker communiceren zijn als talen eenvoudiger te leren waren haha.

  • Laura Shanna
   Reply Laura Shanna juli 23, 2015 at 9:59 am

   Ja voor de meeste mensen is het toch wel lastig om een nieuwe taal te leren volgens mij. Misschien wordt er in de toekomst wel iets uitgevonden zodat we heel makkelijk een nieuwe taal kunnen leren 😛

  Leave a Reply