piggie1
Persoonlijk

Mijn liefde voor cavia’s

Sinds een maand ben ik helemaal gek van cavia’s, ook wel guinea pigs genoemd (gekke naam trouwens, maargoed). Ik ben op Pinterest mijn nieuwe bord “Love guinea pigs” aan het vol proppen met schattige foto’s. Bij deze nu ook een post gewijd aan deze leuke schepsels.

cuties

Bron: Cally Jane Studio

Ik moet eigenlijk zeggen: mijn plotselinge liefde voor cavia’s. Mijn eerste ervaring met cavia’s was niet zo rooskleurig. Ik ging bij een vriendin van mijn moeder logeren en haar twee dochters hadden cavia’s op hun kamer. Nou die beestjes zijn ’s nachts behoorlijk actief kan ik je vertellen! Volgens mij hadden ze de hele nacht zin om rondjes te rennen en water te drinken. Resultaat: geen nachtrust. Ik was op de blog van Dina en las een stukje over haar poezen en haar hamster Hamlet (briljante naam als je het mij vraagt). Ik begon te denken: het lijkt mij ook wel echt leuk om een huisdier te hebben.. Maar mijn zusje is allergisch voor katten en een hamster vind ik net iets te klein.. En opeens wist ik het: CAVIA’S! Als een gek ging ik plaatjes pinnen van cavia’s, websites zoeken waar je cavia’s kunt kopen, informatie over de verzorging en voeding van cavia’s. Tsja, daar was dan mijn liefde voor cavia’s geboren.

piggies smart

Even de feiten op een rijtje. Cavia’s zijn Zuid-Amerikaanse knaagdieren. Het zijn geen varkentjes en ze komen niet uit Guinea. De naam cavia is eigenlijk logischer, want ze stammen af van de Caviidae (cavia-achtigen) familie, waar ook de Mara en de Pampahaas onder vallen. De mannetjes worden beertjes genoemd en de vrouwtjes zeugjes en ze worden gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar oud. Het zijn groepsdieren en worden daarom het liefst samen (minimaal twee) gehouden. Er zijn veel verschillende cavia rassen, van gladharig, punk en langharig tot geen haar (ja net als een naaktkat). Cavia’s zijn herbivoren (yay!) en houden van verse groenten en fruit. Het is belangrijk dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen met hun voeding, omdat ze zelf deze vitamine niet kunnen aanmaken. Ze houden ervan om in het gras rond te hangen en als ze het erg naar hun zin hebben kunnen ze een knorrend geluid maken (lijkt op het spinnen van een kat).

Het zijn gezellige huisdieren, je kunt fijn met ze knuffelen. Je kunt ze natuurlijk ook fotograferen, zoals deze fotograaf heeft gedaan van zijn twee cavia’s Booboo en Teddy. Deze slimmerds lijken alles prima te vinden. Het lijkt mij echt leuk om die diertjes in huis te hebben en te verzorgen, volgens mij maak je echt grappige dingen mee. Ik vond het filmpje “What to do with your guinea pigs” op Youtube van ene Travis, hij heeft drie guinea pigs en laat zien wat je allemaal met ze kunt doen. Zoals je cavia gebruiken als personal trainer (aanmoedigingen please!), ruggenkrabber (Oh yeah!) of lees een boek met je cavia op je buik (gezellig!).

Maar boven alles zijn ze natuurlijk echt aandoenlijk.

piggie-schattigIk ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe baan (ik ben in september afgestudeerd) en ik heb mijzelf voorgenomen twee van die leukerds in huis te halen als ik een nieuwe baan heb. Ik kijk er nu al naar uit!

Wat is jullie favoriete beestje?

 

Foto’s: Lieveheersbeestje DeviantArt

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Bente mei 21, 2015 at 8:14 am

  Haha wat leuk! Caviaatjes zijn inderdaad leuke beestjes :) Is Maurice het er ook mee eens? 😉

  • Laura Shanna
   Reply Laura Shanna mei 21, 2015 at 6:47 pm

   Maurice vindt ze ook leuk! En ik zie dat hij hieronder heeft aangeboden om het hok dan schoon te houden, komt dat even mooi uit! 😛

 • Reply sammie mei 21, 2015 at 12:06 pm

  ohh die plaatjes! Zo cute!

 • Reply Maurice mei 21, 2015 at 5:41 pm

  @Bente

  Jaa Ik ben er zeker mee eens hehe. 😀

  Vroeger had ik hamsters die waren ook supertof en het lijkt mij leuk om weer huisdiertjes te hebben 😉

  ps:

  Ik ben sowieso degene die het hok mag schoonmaken :p haha

  • Reply Bente mei 22, 2015 at 10:11 am

   Haha jij liever dan ik 😉

 • Reply De Veganosaurus mei 26, 2015 at 7:44 pm

  Cavia’s zijn ge-wel-dig!<3

 • Reply Dina juni 2, 2015 at 11:08 pm

  Wat een scheetjes! <3

 • Leave a Reply